Disse opplysningene er kun veiledende og kan derfor fravike fra hvordan bad er bygget i sameiet, eller endringer som har blitt gjort i etterkant. Styret eller sameiet tar ingen ansvar for opplysninger som er gitt her. Du er alltid ansvarlig selv som byggherre når du gjør vedlikehold eller rehabilitering av bad. Du kan ikke forutsette at entreprenører eller fagfolk du leier inn kjenner tilstrekkelig detaljer med bygget eller har tilstrekkelig kompetanse alene. Bruk av anerkjente håndverkerfirma kan være en fordel, men ikke en forsikring mot feil. 

 

Litt om byggemåte

Badene i sameiet er opprinnelig bygget med en påstøp på støpt betongplate for å lage fall. Det er opprinnelig et sluk i hver leilighet. I badene med to leiligheter betjener sluket derfor begge bad. Det er derfor en åpning under skillevegg mellom bad slik at vannet skal kunne renne fritt til sluk. Gulvene er utført med gulvbelegg med oppbrett. 

Vegger er utført i gips isolert med steinull. Vertikal teknisk sjakt er utført i dobbel gips for brannklassifisering og isolert med steinull. Sjakten skal være tett mot leiligheten enten i form av luke eller brannfugemasse. Hvis sjakten ikke er tett vil det kunne suges luft fra sjakten inn i leiligheten og branngasser kan spres mellom seksjonene. For eksempel rørlegger som skifter stoppekraner skal sørge for at veggen tettes i etterkant..

Avløpsrør er i plast og går til koblingspunkt på vertikalt stigerør i teknisk sjakt. Teknisk sjakt inneholder avløpsrør med lufting til tak, stigerør for varmt og kaldt vann og ventilasjonskanal.

Du kan ikke gå ut i fra at opprinnelig gulvbelegg kan fungere som en tett membran i dag. Dette er utført i 1973/1974. Særlig hvis et av badene har blitt pusset opp separat kan gulvbelegget ha blitt brutt uten at det er tenkt over dette.

 

Vanlige tidligere endringer av opprinnelige bad

Badene var uten varmekabler. Det er sannsynlig at det kan være lagt påstøp og varmekabler på gamle gulvbelegg der beleggene har fungert som membran. Tidligere måte å utføre påstøp med varmekabler innebar en langt tykkere påstøp enn det som er vanlig i dag. Ekstra påstøp på gulvbelegg kan normalt enkelt fjernes med meisel, brekkjern eller tilsvarende.  

 

Skifte av sluk, rør og arbeid på betongdekke

Du bør forsikre deg om at du har en håndverker som faktisk kan det han skal gjøre. Det er minimalt med betong under eksisterende sluk og du kan risikere at det pigges gjennom betongdekket. Ved større rehabilitering av badet bør du også sjekke at påkoblingen fra leiligheten din til vertikal stamme i teknisk sjakt er tett i skjøter. 

Generelt bør det utvises svært stor forsiktighet med pigging på eller mot betongdekket. Det er alltid du som seksjonseier som er ansvarlig for arbeidet som utføres og eventuelle feil som oppstår.

Opprinnelige internt rørnett til tappevann er utført i kobber, delvis støpt inn i påstøp. Ved en rehabilitering bør du bytte alle rør til rør-i-rør-system.

 

Brannfarlige plater

Eksisterende vegger på bad er utført i gips. Du må kjenne til hvordan håndverkere skal etablere nytt bad ved rehabilitering. Hvis ikke håndverkere har inngående kjennskap til brannkrav kan de for eksempel forslå for deg å rive vegger og sjakt og erstatte med lett brennbare våtromsplater. Du må forsikre deg om at håndverkene forstår hvordan teknisk sjakt er utført og hvor den er. Hvis ordinære vegger skal utføres i annet materiale enn steinull, stålstender og gips må du sørge for at dette oppfyller brannkrav i en blokk.