Bruksanvisning og dokumentasjon

 Kort oversikt over funksjon

 Utfyllende bruksanvisning

 

Hvem kan lade i Gommerud boligsameie?

I Gommerud boligsameie har alle seksjoneiere mulighet til å lade elektrisk bil eller tilsvarende kjøretøy som trenger lading.

68 av de 72 seksjonene har fast garasjeplass som følger seksjonen. Det tillates en ladestasjon per seksjon på garasjeplassen. Garasjeplassen kan ikke byttes eller selges. For de fire seksjonseierne som ikke har garasjeplass tilbys etablering av ladestasjon utendørs på fast plass så lenge seksjonseieren har et reelt behov for lading.

I tillegg har Eikeli huseierforening 36 plasser i garasjeanlegget som også tilbys lademulighet på samme vilkår. 

 

Gommerud boligsameie har ansvar for å tilby infrastruktur for lading

Gommerud boligsameie tilbyr en infrastruktur som gjøre det mulig å koble til ladestasjoner. Infrastrukturen inneholder utstyr på hovedtavlene til sameiet, fordelings- og ledningsnett. Sameiet sørger for vedlikehold av infrastrukturen og at denne fungerer. Dette betyr preventivt vedlikehold som gjennomgang av systemet med hovedtavler og korrektivt vedlikehold hvis noe har gått i stykker. Den enkelte seksjonseier har det fullstendige ansvar for vedlikehold, utbedring av skader og utskifting av ladestasjonen til og med påkoblingspunktet til infrastrukturen.

Infrastrukturen er en del av strømforsyningen til Gommerud boligsameie. Konfigurasjonen på ladestasjoner bestemmes derfor av sameiet. Det der derfor det utstyret sameiet tillater som kan monteres. All montasje skal skje ved hjelp av sameiets elektriker. Sameiet tillater ikke at ladestasjoner flyttes eller fjernes fra infrastrukturen når de først er koblet opp.

Kostnaden med etablering og drift av infrastrukturen deles mellom Gommerud boligsameie (2/3) og Eikeli huseierforening (1/3) og inngår som kostnad til drift av garasjeanlegget.

 

Hvordan får jeg installert ladestasjon?

Kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  

Kostnaden er i underkant av kr 20.000,- og betales av den enkelte seksjon / huseier. Ladestasjoner monteres samlet hvert halvår. Planlegger du å anskaffe bil som må lades bør du derfor melde inn behov for ladestasjon god tid i forveien.

 

Hvem betaler for reparasjon av ladestasjonen? 

Den enkelte seksjonseier / huseier har det fullstendige økonomiske ansvaret for vedlikehold, utbedring og utskifting av ladestasjonen. All service og reparasjon skal utføres av sameiets elektriker.

 

Hvem betaler for bruk av ladestasjonen?

Forbruket avregnes en gang i året.Forbruket fra Hafslund sitt nett måles av to strømmmålere, en i hver blokk. Hver ladestasjon har egen strømmåler for intern avregning. Denne leses av 31. desember hvert år. Gommerud boligsameie forholder seg til den seksjonen / huseieren som disponerer parkeringsplassen, uavhengig av om denne er utleid eller lånt bort.

Seksjonseieren / huseieren er økonomisk ansvarlig for forbruket som måles på ladestasjonen. Sameiet eller huseierforeningen er ikke økonomisk ansvarlig for at andre urettmessig benytter ladestasjoner (tyveri av strøm).

Når avregningen skjer deles de totale kostnadene til strømforbruk og nettleie forholdsmessig. Teoretisk og sannsynligvis praktisk kan det være et lite avvik mellom antall kwH fra Hafslund sin måler og summen av målerne i sameiet. For å beregne kostnaden til en ladestasjon deles forbruket på ladestasjonen med sum avlest fra alle ladestasjonen. Denne brøken benyttes for å beregne andel av strømforbruket.

Har du brukt 1% av elektrisitetsforbruket betaler du 1% av kostnadene. Har ikke ladestasjonen vært i bruk betaler du ingenting. 

 

 

Hva skjer hvis jeg ikke skal bruke ladestasjonen jeg allerede har? 

Sikringen i ladestasjonen kan slås av. Du vil ikke betale noe når ladestasjonen ikke er i bruk.

 

 

Administrasjonskostnader knyttet til betaling

Inntil videre vil Gommerud boligsameie og sameiet forretningsfører OBOS forvalte administrasjon av betaling av strømforbruk.

Alternativ løsning som kan vurderes på sikt hvis arbeidsmengden skulle vise seg å være for stor: Det er ulike måter for å sette ut disse tjenestene til eksterne selskaper, dette blir dyrt og er unødvendig så lenge vi har en forretningsfører som ellers fører sameiets regnskap. Det kan være på sikt at sameiet bestiller en automatisk avlesing av anlegget til excel/tilsvarende, dette koster igjen en del pr beboer pr mnd, så langt det er praktisk å unngå dette så gjør vi det. Med innføring av en slik løsning vil det bli et fastbeløp på noen hundre kroner i året per ladestasjon.